politics world

Україна отримає від ЄС €35 млрд, але за однієї умови

Україна отримає від ЄС €35 млрд, але за однієї умови
13 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 жовтня Рада Євросоюзу схвалила пакет фінансової позики Україні на суму до €35 мільярдів, що є частиною зобовʼязань блоку у виконанні відповідного рішення G7 щодо заморожених активів РФ.

«Рада досягла домовленості щодо пакета фінансової допомоги Україні, включаючи виняткову позику макрофінансової допомоги на суму до 35 мільярдів євро та механізм кредитної співпраці, який підтримуватиме Україну в погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро ЄС і партнерами G7», — йдеться в повідомленні.

Проте, як пише народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос»), «бюрократично, це ще не фінал». 

«Пропозиція Комісії щодо кредиту також потребує схвалення Європейським парламентом, оскільки вона стосується бюджету блоку. Очікується, що депутати ЄС голосуватимуть за пакет 22 жовтня», — пише нардеп.

Власне, стосовно вимоги від ЄС, Ярослав Железняк зазначає, що Україна повинна й надалі дотримуватись ефективних демократичних механізмів. Це включає наявність багатопартійної парламентської системи та повагу до верховенства права.

«По маяках, буде укладено Меморандум про взаєморозуміння (MoU): Євросоюз та Україна підписують Меморандум про взаєморозуміння, який містить детальні політичні умови, до яких буде прив‘язане надання макрофінансової допомоги.

Ці політичні умови повинні відповідати крокам, передбаченим в Ukraine Plan та можуть включати додаткові поправки. Також Меморандум включає зобов‘язання України щодо сприяння співпраці з ЄС у сфері відновлення, реконструкції та модернізації оборонної промисловості України.

Ця співпраця має відповідати цілям Європейської програми оборонної промисловості (EDIP) та інших відповідальних програм ЄС.

Як зазначає Ярослав Железняк, Європейська комісія перевірятиме виконання політичних умов, передбачених у Меморандумі, а також ухвалюватиме рішення про виділення траншів МФД на основі цієї оцінки.

Довідково: допомога від ЄС спрямована на негайне задоволення нагальних потреб України у фінансуванні, які зросли через посилення агресії Росії проти України. Мовиться про європейську частку кредиту на $50 млрд (€45 мільярдів) від G7, який буде погашатися коштом майбутніх прибутків від інвестування заморожених суверенних активів РФ.

За планами ЄС кошти мають бути доступними Україні вже з 2024 році, а кредит має бути виплачений протягом максимум 45 років.

Нагадаємо, що вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни G7 і Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки. У червні 2024-го країни «Великої сімки» домовились до кінця року надати Україні кредит на $50 мільярдів, який гаситимуть коштом прибутків від російських активів.

«Ми маємо намір розподіляти це фінансування через різні канали, які спрямовують кошти на військові, бюджетні та реконструкційні потреби України — у рамках наших відповідних правових систем й адміністративних вимог», — наголошується в комюніке.

Тоді ж зазначалось, що Росія повинна відшкодувати всю завдану Україні шкоду — приблизно $486 мільярдів. При цьому Росія не має права вирішувати, чи буде вона платити та коли саме.

Україна вже отримала кілька траншів допомоги коштом прибутків ЄС від заморожених російських активів. А 20 вересня голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Європейський Союз виділить Україні кредит на €35 мільярдів коштом заморожених активів РФ. За день до цього, 19 вересня, вона повідомила, що Європейський Союз виділить €160 мільйонів для підтримки енергетичної безпеки України напередодні зими. Частину суми нададуть із заморожених російських активів.

Мої відео