politics world

Окупаційний «військовий комісар» з Луганщини підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни

Окупаційний «військовий комісар» з Луганщини підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни
225937 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури громадянину повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний ‒ мешканець Луганська, колишній старший помічник Брянківського міського військового комісара у 2021 році почав співпрацювати з окупантами.

Восени того ж року добровільно обійняв посаду «начальника відділу військового комісаріату лнр по містам Стаханов, Брянка, Кіровськ та Первомайськ».

Пізніше, навесні 2023 року став «військовим комісаром міст Стаханов, Брянка, Кіровськ лнр».

Підозрюваний за попередньою змовою з іншими посадовцями окупаційної адміністрації здійснює насильницьку мобілізацію цивільних осіб, які проживають на захопленій території Луганщини, та змушує служити в лавах «народної міліції лнр» на боці ворожих військ рф, бере участь у засіданнях призовних комісій.

Його дії порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином, а також конституційні права та свободи громадян України.

Наразі вирішується питання щодо оголошення його у розшук та обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Мої відео